czwartek, 21 listopada, 2024
Krótko i na temat

Gorzka plamistość podskórna – jak zapobiegać?

Jak informują sadownicy, w jabłoniach pojawiła się już gorzka plamistość podskórna. W drugiej połowie lipca warto zastosować rozwiązania, które pozwolą ograniczyć tę chorobę. 

– Od moich klientów dostaję informacje, że w sadach zaczyna się pojawiać gorzka plamistość, tzw. korek

– ostrzega Karol Madej, doradca sadowniczy.


Jedną z odmian bardzo podatnych na występowanie tego zjawiska jest Szampion. Jak sadownicy mogą zadbać teraz o dojrzewające owoce?

– U mnie w sadzie ten problem nie występuje. Stosuję rozwiązania, które działają bardzo dobrze. Często lustruję kwaterę z Szampionem i nie spotkałem żadnego ogniska, gdzie wystąpiłaby gorzka plamistość podskórna

– stwierdza doradca.

Gorzka plamistość podskórna – postaw na nawozy 

Żeby ograniczyć występowanie tej choroby, bardzo ważną kwestią jest odpowiednie nawożenie dolistne. Jakie mikroelementy należy dostarczyć roślinom na tym etapie? Czy jednocześnie można zadbać o jakość i jędrność owoców?

Dowiedz się więcej z wideo:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *