Gorzka plamistość podskórna – jak zapobiegać?
Jak informują sadownicy, w jabłoniach pojawiła się już gorzka plamistość podskórna. W drugiej połowie lipca warto zastosować rozwiązania, które pozwolą ograniczyć tę chorobę.
– Od moich klientów dostaję informacje, że w sadach zaczyna się pojawiać gorzka plamistość, tzw. korek
– ostrzega Karol Madej, doradca sadowniczy.
Jedną z odmian bardzo podatnych na występowanie tego zjawiska jest Szampion. Jak sadownicy mogą zadbać teraz o dojrzewające owoce?
– U mnie w sadzie ten problem nie występuje. Stosuję rozwiązania, które działają bardzo dobrze. Często lustruję kwaterę z Szampionem i nie spotkałem żadnego ogniska, gdzie wystąpiłaby gorzka plamistość podskórna
– stwierdza doradca.
Gorzka plamistość podskórna – postaw na nawozy
Żeby ograniczyć występowanie tej choroby, bardzo ważną kwestią jest odpowiednie nawożenie dolistne. Jakie mikroelementy należy dostarczyć roślinom na tym etapie? Czy jednocześnie można zadbać o jakość i jędrność owoców?
Dowiedz się więcej z wideo: