Przygotowanie chłodni przed sezonem przechowalniczym
Zanim rozpocznie się sezon przechowalniczy, konieczne jest dokładne skontrolowanie i przygotowanie chłodni, w której zamknięte zostaną plony. To ważne, bo od jest stanu i działania zależy, w jakiej kondycji będą owoce po otwarciu obiektu.
W naszym cyklu dotyczącym zbioru jabłek wielokrotnie wskazywaliśmy, że odpowiedni termin zerwania owoców ma bardzo duże znaczenie dla ich kondycji przechowalniczej. Oczywiście zależy ona również od jakości towaru zamykanego w chłodni. Kolejne ważne zagadnienie to przygotowanie obiektu przechowalniczego i utrzymania w nim właściwych warunków: temperatury, wilgotności i składu atmosfery. Jeżeli będą one nieprawidłowe, okres przechowywania skróci się, a owoce mogą ulec uszkodzeniu.
Przygotowanie chłodni krok po kroku
- Zadbaj o czystość komór chłodniczych. Konieczne jest dokładne umycie ścian chłodni po poprzednim sezonie, żeby ograniczyć możliwość wystąpienia chorób grzybowych.
- Skontroluj urządzenia chłodnicze. Nie mogą być uszkodzone, skraplacz musi być czysty i sprawny, w sprężarce powinna być odpowiednia ilość oleju i freonu.
- Sprawdź poprawność pomiaru temperatury. Porównaj odczyt z urządzenia ze wskazaniami termometru rtęciowego.
- Oceń stan techniczny płuczki i generatora azotu. Urządzenie musi być sprawne, mieć szczelne rurociągi, działające zawory i filtry.
- Skontroluj urządzenia do pomiaru stężenia tlenu i dwutlenku węgla. Jeśli korzystasz z ręcznego miernika, sprawdź, czy wężyk i filtr są drożne. Warto zlecić skalibrowanie takiego przyrządu w serwisie.
- Sprawdź drzwi, ościeżnice, uszczelki i cały mechanizm jezdny. Zwróć uwagę na okna inspekcyjne, ich uszczelki i zamek. Nie zapomnij o oświetleniu.
- Zrób test szczelności komory chłodniczej z kontrolowaną atmosferą.
- Pamiętaj o bezpieczeństwie. Koniecznie umieść na drzwiach komory KA tablicę ostrzegawczą.