środa, 6 listopada, 2024
Ochrona

Jaki wpływ mają zmiany klimatyczne na owoce?

Zmiany klimatyczne, takie jak coraz dłuższe okresy z upalnymi temperaturami, nie są obojętne dla owoców. Z jakimi skutkami muszą mierzyć się producenci jabłek? Czy są sposoby, aby ograniczyć te negatywne zjawiska?

Zmiany klimatu są niepodważalnym faktem. W ciągu ostatniej dekady stało się to bardzo widoczne i stopniowo wymusza modyfikowanie podejścia do agrotechniki. Trzeba pamiętać, że zachodzące procesy klimatyczne mają wpływ nie tylko na przebieg wegetacji i kondycję roślin, ale również na jakość plonów.


Zmiany klimatyczne a kondycja owoców

Generalnie wysoka temperatura negatywnie oddziałuje na owoce, w tym na ich smak. Co prawda niewielkie ocieplenie może sprawiać, że staje się on słodszy. Jednak gdy przez dłuższy okres utrzymuje się gorąca pogoda, pogarsza to działanie enzymów. Z tego powodu zawartość cukru jest niższa, a ponadto obniża się kwasowość. Ponadto owoce o niższej zawartości kwasów są bardziej podatne na choroby grzybowe.

Kolejny niekorzystny czynnik to pogorszone przyswajanie wapnia, a nawet zablokowanie tego procesu. To niestety przyczynia się do zmniejszenia jędrności owoców. Problem dotyczy zwłaszcza tych odmian jabłek, które nawet w typowych warunkach nie osiągają wysokiej jędrności.

Rolą wapnia jest również przeciwdziałanie chorobom przechowalniczym. W gorącym okresie, gdy różnice temperatury między dniem a nocą są niewielkie, dochodzi do poparzeń słonecznych owoców. Z tego powodu wartość takich jabłek spada. Co więcej, nie powinno się przechowywać ich w chłodni, gdyż utrata jakość będzie się pogarszała.

Zmiany klimatyczne mają także wpływ na szkodniki – m.in. owocówkę jabłkóweczkę, która w ostatnich latach powoduje liczne uszkodzenia owoców. Z powodu ocieplenia w ciągu sezonu występuje więcej pokoleń szkodników niż jeszcze kilka lat temu.

Jak zapobiegać pogarszaniu się jakości owoców

Co mogą zrobić sadownicy, żeby w dobie postępujących zmian klimatycznych zapewnić wysoką jakość owoców? Dobrym sposobem jest dobór odmian, których właściwości pozwalają na uchronienie plonów przed spadkiem jędrności. Warto również sięgać po produkty o działaniu biostymulującym, poprawiających kondycję owoców i uodparniających je na oddziaływanie niekorzystnych warunków atmosferycznych, takich jak długo utrzymujące się wysokie temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *